Welkom op de pagina van groep 1-2

Start schooljaar 2018-2019
 
Na een heerlijke vakantie met veel zon zijn we vanaf maandag 03 september weer gestart op school. In groep 1/2 verwelkomen we juf Lina en 7 nieuwe leerlingen en in de loop van het schooljaar zullen de kinderen instromen die 4 jaar zijn geworden. Afgelopen week konden we wennen aan elkaar en hebben de kinderen iets gemaakt voor de verjaardagskalender. Zoals op de klas-deur te lezen staat: we gaan er samen een onwijs leuk jaar van maken!

 
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------einde schooljaar

Op schoolreis naar Monkey Town 

Op maandag 14 mei zijn we op schoolreis geweest. Echt... met de bus. Dat was al een beleving op zich.
De rit was niet ver. We gingen naar Alkmaar, naar Monkey Town. Lekker klimmen, klauteren, glijden en spelen. Ook gingen we in groepjes naar de lasergamehal.
De hele dag was geregeld door de Oudervereniging en het was top voor elkaar. Als lunch een patatje en een ijsje toe.  Alle begeleidende ouders en OV onze hartelijke dank voor deze fijne dag.
   

schoolthema: zintuigen

Op dinsdag 3 april zijn we gestart met een gezamenlijk schoolthema: Zintuigen. Alle groepen zijn bezig met voelen, ruiken, proeven, horen en zien. Ieder op hun eigen niveau.
We zijn gezamenlijk gestart met een voorstelling door de leerkrachten. Zij beelden de verschillende zintuigen uit en de kinderen moesten raden wat het was. Ook luisterden we samen naar een verhaal.

In de klas zijn we hard aan het werk gegaan.
We leerden een lied met een eenvoudige tekst. Maar kunnen alle zintuigen daarin terug laten komen:
    Dit zijn mijn handen daar voel ik mee, daar voel ik mee
    Dit zijn mijn handen, dit zijn mijn handen daar voel ik mee.

In de gym hebben we een blote voetenpad gemaakt. Daar mogen we dus met blote voeten over heen lopen. 
Een natte dweil, nopper, watten en bierdopjes; steeds een heel ander gevoel.

Verder hebben we van alles geproefd; zuur, zoet, zout en bitter. Niet alles is even lekker.
We maakten schudkokers waarbij er steeds 2 hetzelfde klinken. 'Zoek ze maar eens bij elkaar', is de opdracht die erbij hoort. 
Ook luisterden we naar elkaar via een (stofzuiger) slang. We konden elkaar opdrachtjes geven.
Op maandag 16 april kwam er een zandtovernaar naar school om te laten zien en beleven hoe zij kan schilderen met zand. We waren vol verwondering. Alle groepen mochten daar naar komen kijken.

En zo was er bij ieder zintuig een opdracht of een spel.

Op dinsdag 24 april gaan we het samen met groep 3/4 afsluiten. Wij mogen dan op visite in groep 3/4. We kunnen dan kijken wat zij gedaan hebben. Ook komt groep 3/4  bij ons op bezoek.
Hieronder staan nog een paar kleine foto's om een indruk te geven.
          


Voorleesdagen 2018 

Op 24 januari gingen de voorleesdagen van start. Voorlezen is een feest. De kleuters genieten er iedere keer weer van.
Onze voorleesgast was dit jaar juf Ria. Onze vrijwilliger van de donderdagmorgen. In een spannend hoekje in de gym op onze meegebrachte kussentjes zaten we te wachten tot ze zou komen. Het ging bijna mis. Ze kon ons niet vinden. Gelukkig hoorden wij haar lopen en hebben haar hard geroepen.

Juf Ria las ons voor uit: Stt... de tijger slaapt. Lizzy merkte terecht op dat ze de poster van de tijger overal tegenkomt. En dat klopt. Dit prentenboek was uitgekozen tot prentenboek van het jaar 2018. Heel veel scholen hebben aandacht besteed aan dit verhaal.

Het bleef natuurlijk niet bij één dag. Iedere dag kwamen er 's morgens kinderen uit groep 5/6 voorlezen aan een tweetal kinderen uit onze groep. Gezellig zittend op de kussentjes  in de gang of de gym.
De juf van de opvang kwam voorlezen (verrassing, dat was toevallig Lotte's moeder) en de juf van de Peuterspeelzaal kwam ook bij ons.
We zijn op bezoek geweest in de bibliotheek in Hoogkarspel en natuurlijk in onze eigen bibliotheek. Wist u dat u daar iedere woensdagmiddag om 12.15 uur naar toe kunt om boekjes te lenen voor thuis?
Hieronder een kleine impressie aan foto's. 
         Juf Ria leest voor uit: stt... de tijger slaapt                                       Lotte's moeder leest voor.
   
Spelen in onze eigen bibliotheek in de klas                              Onderzoeken in de bibliotheek
      
Onderzoeken in de bibliotheek in Hoogkarspel            Op bezoek in de bibliotheek van school

     
                      kinderen uit groep 5/6 lezen voor aan de onze groep. Steeds in groepjes van twee.
Kerst 2017
Direct na Sinterklaas zijn we over gegaan in de kerstsfeer. De ouders versierden onze school prachtig: Met grote gouden klokken in de hal waar we binnen komen.  Met natuurlijk een prachtige kerstboom daarbij. In onze  klas kregen we ook een kerstboom, vol met kerstknuffeltjes en een gouden piek
In de klas leerden we liedjes over sterren. oa:
    Schitter, schitter grote ster,
    O, wat sta je hoog en ver!
    Boven in de lucht zo blauw,
    waar ik wel eens wezen wou.
    Schitter, schitter grote ster,
    O, wat sta je hoog en ver.


We bedachten ook allemaal een mooie kerstwens. Hier staan er een paar:
- Ik wens dat iedereen gezellig bij mij komt
- Ik wens dat iedereen lief tegen elkaar doet.
- Ik wens dat we veel gaan tekenen.
- ik wens dat we sneeuwballen gaan gooien
- Ik wens dat ik spelletjes kan doen met papa en mama

Op 21 december hielden we onze kerstviering; We mochten in de aula onze liedjes zingen en een  paar kerstwensen voorlezen. Juf Jacqueline had met een groep kinderen een mooie kerstviering in elkaar gezet.
Hier een paar foto's van de maaltijd in onze klas. Heerlijk. De ouders hadden mooie en lekkere hapjes gemaakt.

 
    

    
    

Sinterklaas in groep 1/2

We hebben we een heerlijke sinterklaastijd achter de rug. In de bouwhoek bouwde Koen samen met Tigo voor ons een stoomboot. Met een echte loopplank daarbij. Vanuit de stoomboot konden we naar de huishoek om de schoentjes te vullen die bij de schoorsteen neergezet waren. In de werkkamer van Sinterklaas vulden we het Sinterklaasboek dat juf in haar schoen gekregen had. We schreven of stempelden onze naam en tekenden er van alles bij.
Op 5 december kwam Sinterklaas op onze school. Als eerst kwam hij in onze klas. We hadden een lied geleerd met stukjes toneel en ritme daarbij. De pieten moesten het grote rijmspel doen. Dat deden ze heel goed.
Als afsluiting mochten we in de schatkamer een cadeautje uitzoeken. Wat prachtig was dat: Donker met gekleurde lichtjes. Het leek wel een sprookje. 'S middags gingen we samen spelen met groep 3/4 en met juf Jacqueline pepernoten bakken in de aula. Die kregen we in een zakje mee naar huis.
 
  Spelen in de stoomboot

Een modeltreinbaan op school
Vandaag kwam er een verrassing op school. In de gymzaal waren twee treinbanen opgebouwd. Dit was geregeld door Esdegee-Reigersdael. Onze kinderen ( en ook de kinderen van groep 3/4) mochten samen met de kinderen van De Zwaluw een kijkje gaan nemen en met de treinen spelen. Er was een grote Thomas de Treinbaan. Met draaiknoppen konden de kinderen de trein besturen, goederen inladen en poppetjes mee laten rijden.
Er was ook een modelspoorbaan met een dorpje, poppetjes, autootjes en een grote circustent met muziek en verlichting. De kinderen kregen een pet op en mochten de treinen besturen. Het was een prachtig gezicht. Ze keken hun ogen uit. Na afloop kregen de kinderen een echt conducteursdiploma. Blij en enthousiast verlieten we de gymzaal.

      
 
Herfstwandeling in  'het Streekbos'
Op 1 november was het prachtig weer. Dat kwam goed uit. Wij mochten lekker naar buiten. Een wandeling maken in het Streekbos. Met onze regenlaarzen aan. Dat was wel nodig. Het bos was erg nat.
We zagen een molshoop en een 'echte' mol, zaadjes en mooie blaadjes, zacht mos en rode besjes. We zochten beestjes en deden die in een klein potje. We keken door een vergrootglas naar de elfenbankjes. 
Een heerlijke wandeling. 2 gidsen van het IVN vertelden ons nog wat leuke informatie
Moeders, vader en oma's bedankt voor het rijden.


      
Op bezoek bij  'de Zwaluwengroep'

Op 4 oktober hebben we een bezoekje gebracht aan de groep van Esgedee-Reigersdaal die sinds dit schooljaar bij ons in het gebouw zit. We zien de kinderen vaak. Ze spelen samen met ons buiten, ze lopen voor ons lokaal langs.
Nu weten we er van alles van. 
De leidsters vertelden ons iets over de kinderen. We keken een filmpje waarin Aiden ging zwemmen met een echte dolfijn. 
Op de foto zie je Jack zitten tussen alle kleuters.Echte brandweermannen en een echte brandweerauto 

In de klas was het al een poosje te merken. We spelen en werken over het thema: "De brandweer".
Woensdag 20 september was het voor onze groep een spannend moment. "Wat hoorden we 's morgens?"

"Hee!!! .....Dat is de brandweer!"
Even later kwamen er 3 brandweermannen door de gang lopen. Dat was nog eens leuk! In 2 groepen mochten de kinderen een kijkje nemen in de brandweerauto. Ook enkele kinderen van de zwaluwgroep( de groep kinderen van de Carrousel,sinds dit schooljaar gehuisvest in De Kieft)mochten een kijkje nemen. Nieuwsgierig klommen de kleuters in de auto om te zien hoe het er van binnen uitziet. Best indrukwekkend. Daarna kwam de buitenkant van de auto aan bod. Waar eerst nog schuchtere koppies te zien waren, konden de kinderen niet wachten  tot ze aan de beurt kwamen om de waterslang te mogen bedienen. Wat een waterpret! De brandweermannen namen echt de tijd voor ons om alles te laten zien en de vragen te beantwoorden. Nadat we de brandweermannen hartelijk bedankt hadden voor de uitleg, keerden we voldaan terug naar school. Het was een hele indrukwekkende ochtend geweest.


                      
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------einde schooljaar
Warm..... dus waterfeest

met een ijsje van de Oudervereniging
Dansvoorstelling Oerwoud  
Op 21 juni kwamen er 2 dansdocentes van D!NK naar onze school. Ze oefenden met beide kleutergroepen een dansvoorstelling in. De kinderen werden in groepen verdeeld: Apen, Tijgers, Olifanten en Paradijsvogels. In de klas werden zijn geschminkt door Simone en Desiree.
Om half 12 mochten de ouders en grootouders komen kijken. De kinderen deden het super goed  Hier een aantal foto's om u een indruk te geven.

 
        

Aan het einde van de voorstelling bedankten we juf Ria. Met haar man samen was zij onze eregast. Zij is het hele schooljaar onze vrijwilliger geweest. Iedere donderdag is ze met groepjes kinderen aan het werk geweest. Ria we zijn ontzettend blij dat je dit wilt doen. De kinderen gaan graag met je mee.

afsluiting Reis door de Wereld: Nederland
Op 24 mei hebben we het schoolthema afgesloten. In alle groepen werden presentaties gehouden. Iedere 20 minuten door een ander groepje. Ouders en kinderen konden op bezoek bij de diverse groepen om naar de presentaties te kijken.
In de kleutergymzaal konden hapjes gehaald worden of iets te drinken. Natuurlijk passend bij de landen die de diverse groepen behandeld hadden tijdens het project. Uit Nederland waren er  poffertjes, een blokje kaas en melk te verkrijgen. Ook stonden er verschillende werkstukken gepresenteerd in de kleutergymzaal.
Onze presentatie in de klas bestond uit een gesprekje over wat we allemaal gedaan hadden en daarna zongen we een koningslied over Willem Allexander.
Dit lied hebben we goed geoefend. De generale hielden we op de kinderopvang Smallsteps en bij de Blokkerdoos. Zie de foto hieronder.

 


Op schoolreis naar speelparadijs Koggenland
'Hoera; we gaan op schoolreis met de bus.'
Dit komt mooi uit. We zitten midden in ons thema: Op reis door Nederland. En nu  mogen we er echt op uit!
We zien molens, tulpenvelden en koeien. 
En uiteindelijk komen we bij de speeltuin. Dat is genieten.
Heerlijk weer om ook buiten te spelen, te klimmen, te springen, te glijden en te rijden.
Kijk maar naar de foto's:
 
  
     
Schoolthema: Op reis door de wereld
Beide kleutergroepen kiezen voor een reis door Nederland
De opening was op 2 mei. Die was zeer geslaagd. Vele kleuters in het rood-wit-blauw of oranje.
Samen met de andere leerkrachten zongen we: In holland staat een huis.
Vanaf deze week gaan we dus op reis door Nederland. We doen alle provincies aan.
Bij iedere provinicie hoort een spel, creatieve opdracht of andere activiteit. 
Met vlaggetjes houden we bij waar we geweest zijn. Dit is leuk; er is zoveel moois te beleven in Nederland!

Thema: Kleding
In  maart hebben we het thema: Kleding centraal gehad bij ons in de klas. Een onderwerp dat erg dicht bij de kinderen staat. Tenslotte heb je geregeld andere kleding aan, en hebben daardoor alle kinderen wel mogelijkheden om iets in te brengen.
Vergelijken van de maat, schoenafdrukken maken, tellen in paren (sokken), schilderen, stof bewerken. Zoveel leuke leerzame dingen om te doen.
Maar het allerleukste was wellicht de kledingwinkel in de klas. Met een echt werkende kassa (met dank aan Simone, de moeder van Finn, die hem voor ons ingeprogrammeerd had) We spraken duidelijke rollen af. Verkoper, klant en kassamedewerker. Hoe doe je dat dan? Ga je ook passen? Hoe moet je betalen? We maakten een echte prijslijst en prijskaartjes voor aan de kleding die de kinderen zelf meegebracht hadden van thuis.
We sloten het thema af met een ochtendje naar het zuiderzeemuseum. Daar mochten we ook 'leuk in kleren'.

 
 
Juffenverjaardag
Zonnestraaltjes.....
 
Woensdag 29 maart was het zover, de grootse dag! De juffen van de dolfijngroep vierden hun verjaardag. Hoewel de zon ons een beetje in de steek liet, kon dat niemand's humeur bederven. De zonnestraaltjes
 
 
 
 
 
 
 
 
van groep 1/2 , "de dolfijnklas" , kwamen de klas binnen, met goede zin. Een belangrijke gebeurtenis hoor in een het leven van een kleuter, haha. Bijna net zo spannend als je eigen verjaardag!
 
We hebben een hele leuke ochtend gevierd met lieve wensen, knuffels, omhelzingen, knutsels, tekeningen en andere lieve cadeautjes.  Natuurlijk mocht een spellencirquit en een filmpje over "de nieuwe kleren van de keizer" niet ontbreken op deze dag. Iets lekkers hoort er ook bij. Een fruitspies die de kinderen zelf mochten rijgen en een glas limonade ging er lekker in. Daarna even naar buiten. Met recht "een frisse neus halen".
 
Hierna ging het spellencirquit beginnen in groepjes.Er werd snoepje gehapt uit een bak met water( top gedaan door een paar waterratjes!) we gingen bellen blazen ( ook met een reuze-maga-bellenblaas.........altijd goed voor kindervreugde) en in het bewegingslokaal speelden we met de parachute  en speelden we het spel "boompje verwisselen".
 
Tjee, de tijd vloog om! Een chips-ketting rijgen lukte nog net en toen............. was het dan echt tijd om naar huis te gaan.
Lieve kinderen en lieve ouders het was een hele gezellige en leuke ochtend. Wij hebben genoten! Bedankt!

Dansvoorstelling Dansparels
Op 9 maart kwam dansgezelschap Project Sally bij ons op school met een dansvoorstelling.  De voorstelling was in de kleutergymzaal. Samen met groep 3/4 en de berengroep zaten we op de grond. De dansers waren heel lenig. Het was een verhaal over twee dieren die verliefd werden op elkaar. De dansers dansten om ons heen. We kregen kijk- en luisteropdrachten. Na afloop van de voorstelling ging dansjuf Laura met ons dansen. Ze vroeg naar wat we gezien en gehoord hadden en daarna mochten wij dat ook gaan doen.

    

  


Carnaval
Op woensdag 2 maart vierden we Carnaval bij ons op school. Blije snoetjes,uitgedoste kinderen,ouders en  juffen betraden de klas. De kinderen van groep 3/4 haalden de kleuters op uit de klas. Samen vormden ze de groepjes, een gemeleerd gezelschap van jong en iets ouder. Wat is dat toch altijd weer leuk om te zien!
Er was een groep kinderen die begonnen met een film, dansen, limonade drinken en iets lekkers eten. De andere groepjes begonnen met een cirquit waar ze o.a. werden geschminckt, er werd voorgelezen, in de kleutergymzaal was vertier en de kinderen mochten een kleurplaat kleuren.
Daarna lekker buiten spelen en wisselen van activiteit. Tegen het einde van de ochtend kwamen alle kinderen van groep 1 t/m 8 in de aula bij elkaar voor een afrondende polonaise en een paar dansjes, onder de  bezielende begeleiding van juf Mirella en Juf Priscilla op het podium. Al met al hebben we een gezellige ochtend gehad.
Wat fantastisch dat wij toch elke keer weer een beroep kunnen doen op zoveel lieve ouders die ons komen helpen.
Om 12.15 uur gingen de kinderen weer blij naar huis.

Thema Vriendschap
Na de kerstvakantie zijn we eerst gestart met een Kanjerweek. Even het verhaal weer ophalen van Max en het dorp. En natuurlijk ook weer even onze afspraken. Hoe speel je bij ons op school. Hoe zorgen we er voor dat school voor iedereen leuk is. We zitten nu iedere dag in een kleine groep. Juf Mirella is de hele week bij  ons. Dus hebben we nu 2 kleutergroepen: De berengroep en de dolfijnengroep

Daarna tijd voor ons nieuwe thema: Vriendschap

Verschillende prentenboeken passen daarbij. Vooral Kikker vindt een vriendje en de kleine Walvis staan centraal.
De kleine walvis omdat dat het prentenboek van het jaar is.
Natuurlijk lezen we dit verhaal voor op de start van de Voorleesdagen 2017.
Juf Lotte komt daarvoor speciaal naar onze groepen toe.  Eerst leest ze voor bij de berengroep en daarna bij de dolfijnengroep.
Vervolgens komen 4 dagen lang de kinderen van groep 5/6 bij ons voorlezen. Ze hebben zich goed voorbereid en lezen echt goed voor. Ook komt juf Suzanne van Small Steps bij ons lezen en juf Karin van de peuterspeelzaal.
We smullen van alle verhalen.juf Lotte leest voor uit de kleine walvisBen uit groep 5/6 leest voor aan Collin en Nándor
 
Kerst 2016
Kerst is een sfeervolle tijd. In de klas een kerstboom; lichtjes op de tafel; een stal en een herberg, een bakkerij en een huishoek waar je lekker kunt 'eten'. 
Met elkaar zingen we het ene na het andere kerstlied; het is volop genieten.

Kerst is ook een tijd van sfeermaken, met kerststukjes en glinsterkerstballen.
Daarom hebben we op donderdag 15 december een kerst-knutselcircuit gedaan. 
Samen met de kinderen uit groep 3/4.
Alle kinderen konden 2 onderdelen doen:
Een kerstster maken, een glinsterkerstbal van een CD, een kerststukje of brooddeegkerstfiguurtjes.
We kregen ook hulp van ouders. Dat is wel heel fijn, daardoor konden we kleinere groepen maken.
De kinderen van groep 3 en 4 hebben goed hun beste gedaan om de jongere kinderen zo nu en dan te helpen. We kunnen trots op ze zijn. Op dinsdag 20 december gaan we dit nog eens herhalen. Dan kunnen de kinderen de andere onderdelen doen. 
   

       
    
       


Naar het Bakkerijmuseum
Dinsdag 29 november zijn de kinderen van groep 1,2 en 3,4 naar het Bakkerijmuseum in Medemblik geweest. De kinderen hebben hier een eigen speculaaskoek versierd. Verder mochten we kijken hoe een echte bakker Sinterklaas- en Pietenfiguurtjes maakt van marsepein en hoe een chocoladeletter gemaakt wordt. Ook mocht het zelf maken van pepernoten natuurlijk niet ontbreken! Deze hebben we later op school lekker opgegeten. 

Alle ouders die deze dag mee waren: ontzettend bedankt voor jullie hulp! 


Sinterklaas krijgt een taart!
In de kleutergroep volgen we het verhaal van het Sinterklaasjournaal. Zoals ieder jaar gaat er wel iets mis.
Dit jaar is het de taart voor Sinterklaas. Het lukt de wellespiet maar niet om een goede taart te bakken.
Zout in plaats van suiker, niet goed afgewogen. Zou het recept wel goed zijn?
Dat gaan we maar eens uitproberen. We hebben het recept van de Wellespiet gekregen en gaan aan de slag:
                  
             
 
Schoentje zetten in groep 1/2
 
    

Pietengym
Vandaag mochten alle kinderen van groep 1,2 meedoen aan echte pietengym in sportzaal De Brug. Juf Linda had een heel spannende Pietengymles klaargemaakt voor ons. De kinderen van groep 7/8 hebben de kleuters bij de verschillende onderdelen begeleid en wat hebben zij dat ontzettend goed gedaan! 
's  Middags bleek dat alle kinderen het zo goed gedaan hadden, dat iedereen een echt pietendiploma gekregen heeft!
 

Sint Maarten 

Op donderdag 10 november mochten alle kinderen van groep 1,2 alvast even oefenen  met het Sint Maarten. 
We zijn in kleine groepjes bij de peuterspeelzaal en bij Small Steps geweest. De kinderen hebben hier mooie liedjes gezongen en natuurlijk kregen zij ook een lekker snoepje.
 

 

Bosboezelpad bij 'het MAK'
Op donderdag 27 oktober zijn we met alle kleuters naar 'het MAK' geweest. We troffen het geweldig. Heerlijk rustig weer om door het bos te lopen.  In het bos was een speurtocht uitgezet door kabouter Boezel. Onderweg deden we allerlei ontdekkingen en spelletjes:
- elfenbankjes bekijken
- diertjes uit de struiken schudden
- linde zaadjes zoeken

- brandnetels bestuderen
- rozebotteljam eten
- mos bestuderen enz.

Begeleidende ouders en oma, hartelijk dank dat jullie ons wilden brengen en met de speurtocht meeliepen. We hebben veel gezien, ontdekt en genoten.


                      
 
Kinderboekenweek 
Het thema van de Kinderboekenweek dit jaar was 'Voor altijd jong - opa's en oma's'. Op woensdag 5 oktober hebben wij met de hele school de Kinderboekenweek feestelijk ingeluid. 's Morgens zijn we begonnen met het liedje en bijpassende dansje: Voor altijd jong. Hierna hebben we oudhollandse spelletjes gedaan, met échte opa's en oma's als begeleiding voor de kinderen. Dit was voor zowel de opa's en oma's als voor de kinderen natuurlijk heel bijzonder en zij hebben er ontzettend van genoten!